Het Instituut

Over het instituut

F.Ad. Müller Söhne is specialist in het vervaardigen en aanmeten van oogprotheses van glas. Het aanmeten van oogprotheses vindt plaats tijdens een van onze vaste spreekuren of in een van de door ons bezochte plaatsen of ziekenhuizen. Zie voor de spreekuren ons jaarschema.

Het aanmeten van een oogprothese is geen chirurgische ingreep. De prothese wordt door onze specialisten ter plaatse op maat gemaakt. Dit aanmeten duurt ongeveer een uur. Met een oogprothese krijgt een patiënt die zijn oog door een ongeluk, ziekte of een andere oorzaak verloren heeft, een kunstoog aangemeten dat qua uiterlijk op het gezonde oog lijkt.

F.Ad. Müller Söhne werkt nauw samen met haar Duitse onderneming in Wiesbaden nabij Frankfurt. Het bedrijf stuurt ieder jaar specialisten, die ocularisten worden genoemd, naar acht landen in Europa, waaronder Nederland en Duitsland.

F.Ad. Müller Söhne is een familiebedrijf en staat inmiddels onder leiding van de 5e generatie. Het instituut werd in 1860 opgericht in het oosten van Duitsland en verhuisde twaalf jaar later naar de huidige locatie in Wiesbaden.

Het instituut hield zich in Duitsland al in een vroeg stadium actief bezig met de ontwikkeling van oogprotheses van glas. De zonen van de oprichter van het instituut beschreven in hun boek ”Das künstliche Auge” (Het kunstoog) in 1910 al een techniek die tot op de dag van vandaag nog steeds in grote lijnen wordt toegepast. De verschillende glasmaterialen waarvan de oogprotheses worden gemaakt, worden nog steeds in het oosten van Duitsland vervaardigd op dezelfde plaats waar het instituut ooit werd opgericht.

F.Ad. Müller Söhne Nederland BV werd in 1986 opgericht en is in Bussum gevestigd waar onze patienten regelmatig individueel met oogprotheses worden verzorgt. Daarnaast ontvangen wij patiënten op verschillende locaties in Rotterdam, Arnhem, Groningen en Maastricht. Voor alle bezoeken aan onze spreekuren moet een afspraak worden gemaakt.

Om ocularist te worden, moet u een opleiding volgen. F.Ad. Müller Söhne in Wiesbaden leidt zelf ocularisten op en de opleiding duurt in totaal zo’n zes jaar. Het afnemen van examens is in handen van het ”Deutsche Ocularistischen Gesellschaft" (Duitse oculaire genootschap).

Na vier jaar studie wordt een assistent-examen afgenomen dat na het behalen ervan de titel assistent-ocularist oplevert. Twee jaar later wordt het examen ocularist afgenomen. Na het behalen van het diploma mag u zich gediplomeerd ocularist noemen. Het vak leert u echter pas echt na jarenlange praktijkervaring.

Kijk voor meer informatie over oogprotheses,  de vervaardiging en het aanmeten ervan op de andere pagina’s. Neem bij vragen of opmerkingen a.u.b. contact met ons op. U kunt met ons in contact komen via deze pagina.